KUMPULAN AKTIVIS MEDIA INDEPENDEN

KUMPULAN AKTIVIS MEDIA INDEPENDEN

Wednesday, May 4, 2011

Untuk pertahan kuasa Umno-BN yang makin terdesak, Malaysia kini sedang tuju Negara Polis!


PAS Kawasan Batu kesal dengan tindakan pihak Polis yang tidak memberikan kerjasama dalam menjayakan perarakan Hari Pekerja 1 Mei lalu di ibu negara. Menurut Yang DiPertuanya, Ishak Surin, Malaysia kini seolah-olah sedang menuju negara Polis apabila pasukan keselamatan itu tidak menghormati demokrasi dan cuba menghalang hak rakyat untuk berhimpun secara aman.

Katanya, negara Polis boleh didefinasikan sebagai "sebuah negara yang dikawal oleh sebuah kerajaan yang bersifat menekan dan menindas secara politik, ekonomi dan sosial masyarakat melalui kuasa polis yang digunakan sewenang-wenangnya tanpa mengikut nas undang-undang".

Ishak berkata, negara polis jelas menekan dan menindas kebebasan dan hak asasi rakyat walaupun ia telah dijamin dan termaktub dalam perlembagaan demi mengekalkan kuasa pemerintahan yang bersifat kuku besi.

Bekas Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia, Malaysia (SUHAKAM) N Siva Subramaniam (gambar kiri) pernah menyatakan bahawa 70% kes yang dirujuk kepada kepada Suhakam adalah berkaitan dengan keganasan Polis yang secara terang melanggar peruntukan undang-undang, norma-norma kebebasan dan hak asasi yang jelas dijamin di bawah Perlembagaan Persekutuan.

Bekas Setiausaha Agung Parti Rakyat Malaysia (PRM) itu kecewa, kerajaan Umno-BN enggan mengiktiraf himpunan kaum pekerja di negara ini kerana bimbang ia akan mempengaruhi pekerja-pekerja yang lain di seluruh negara dalam suasana politik yang tidak memihak Umno-BN.

"Harga barang terus naik. Barang dapur, makanan, dan segalanya naik. Tapi gaji tak dikaji. Tak dinaikkan. BN bimbang ini akan memarakkan kebangkitan rakyat sebab itu Polis digunakan untuk kekang himpunan Hari Pekerja," tegas beliau yang juga Pengerusi Lajnah Pekerja dan Sumber Daya Rakyat PAS Wilayah Persekutuan.

Pada himpunan Harai Pekerja 1 Mei lalu, Setiausaha Parti Sosialis Malaysia (PSM), S. Arultchelvam bersama Bendaharinya, S Sivarajah dan Ahli Parlimen Sg Siput, Dr Jayakumar serta 18 para pekerja yang menyertai himpunan ditahan Polis.

No comments:

Post a Comment